30.12.2016

VRET -Virtuaalinen altistusterapia

VRET (Virtual reality exposure therapy) eli virtuaalinen altistusterapia esimerkiksi fobioiden ja muiden pelko- ja ahdistustilojen hoitamiseen. Altistuksella pyritään vaimentamaan niitä pelkoreaktioita, jotka muodostuvat mielessämme informaation prosessoinnin tuloksena.

Käytettävä virtuaalitodellisuuslaitteisto on HTC Vive-järjestelmä, joka mahdollistaa myös virtuaaliympäristössä kävelemisen rajatulla alueella. Tämä mahdollistuu kahdella sensorimajakalla, jotka mittaavat ihmisen liikettä. Immersion ja läsnäolon kannalta on merkittävää, että altistuksessa mahdollistuu kävelemisen myötä lisää fyysisiä ulottuvuuksia. Järjestelmään kuuluu myös ohjainkapulat, jotka simuloivat käsiä.

Tällä hetkellä käytössä ovat altistusympäristöt korkean paikan, ahtaanpaikan-, hämähäkki- ja käärmekammoisille sekä esiintymisjännittäjille luokkahuonetilanteessa ja juhlasalissa suuremmalla yleisömäärällä. Sovellukset mahdollistavat portaittaisen altistuksen, kuten korkeuden säätämisen sekä hämähäkin kokoon, väriin sekä liikkuvuuteen vaikuttamisen. Esiintymisjännitykseen ohjelmoiduissa sovelluksissa voidaan vaikuttaa muun muassa yleisön määrään sekä katseiden intensiivisyyteen. Ahtaanpaikan altistuksessa voidaan puolestaan säätää portaittain huoneen tilaa seiniä liikuttamalla.

Myös uudet ja erilaiset virtuaaliset altistus ympäristöt, kuten käärmeiden pelko ja piikkikammo, ovat työn alla.

Useammasta käyntikerrasta muodostuvan lyhytterapeuttisen työskentelyn lisäksi on mahdollista toteuttaa pelkästään virtuaalinen altistus. Korkean paikan kammosta olen käynnistänyt laajemman tutkimuksen vaikuttavuudesta yhdessä Turun Perhelääkäreiden kanssa.

Ei välttämättä sovellu ihmisille, joilla on alttius migreeniin tai matkapahoinvointiin. Ahdistusvasteen syntyminen virtuaalisessa ympäristössä on myös yksilöllistä.

Alla oleviin taulukoihin on kerätty altistusympäristöjen testikäyttäjien kokemukset ahdistusvasteen nousemisesta. Kokemus on mitattu BAI mittarilla, jossa pisteytetään yleisimmät fyysiset oireet sekä ajatukset ihmisen kokiessa ahdistuneisuutta. Testikäyttäjiltä kerätyn datan lisäksi käynnissä on Turun Perhelääkäreiden kanssa yhteistyössä toteutettava tutkimus aikuisten korkean paikan kammon virtuaalisesta altistuksesta ja terapiaprosessista.

Korkean paikan kammo:

Testaajanumero BAI pisteet Tulkinta
1 48 vaikea
2 42 vaikea
3 2 vähäinen
4 9 lievä
5 15 lievä
6 11 lievä
7 22 keskivaikea
8 9 lievä

Hämähäkkikammo:

Testaajanumero BAI pisteet Tulkinta
1 40 vaikea
2 23 keskivaikea
3 23 keskivaikea
4 29 vaikea
5 38 vaikea
6 11 lievä
7 3 vähäinen

Käärmepelko:

1 12 lievä
2 7 vähäinen
3 17 keskivaikea

Ahtaanpaikankammo (esiversio):

1 0 ei vastetta
2 2 lievä